NinaKallio Tehokkaasti yhteisellä asialla

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut kansalaisille

  • Länsi-Suomi
    Länsi-Suomi
  • Kansalaisten tilaisuus vuorovaikuttaa
    Kansalaisten tilaisuus vuorovaikuttaa

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus tulee ehdottomasti toteuttaa heti tulevalla eduskuntakaudella. Kuntien kantokyky ei tule riittämään palvelujen järjestämiseen yksinään. Nyt terveet "suuret ikäluokat" tulevat tarvitsemaan tulevina vuosina yhä enemmän palveluja, mielentervysongelmat myös kasvavat etenkin nuorissa ikäluokissa ja eriarvoisuus edelleen lisääntyy ja sen myötä myös terveyserot.  Palveluja täytyy keskittää ja tehdä yhdessä.

Suomessa on hyvin monessa kunnassa jo sotevalmius, vain päätös asiasta puuttuu. Monissa sairaanhoitopiireissä palveluketjuja on mietitty ja järjestetty uudelleen. Kunnat voivat kuitenkin luoda sotealueita myös yhteistyönä jo nyt. Pääpaino palvelujen järjestämisessä tulee olla julkisella sektorilla, joka myös rahoittaa palvelut. Yksittäisiä sopivia palvelukokonaisuuksia voidaan järjestää myös kolmannen sektorin voittoa tuottamattomien järjestöjen sekä yksityissektorin voimin. Kunnat eivät kuitenkaan voi olla maksuautomaatteja yksityissektorille. Raha seuraa potilasta malli eriarvoistaa ja edelleen lisää syrjäytymistä toteutuessaan.

Paljon on puhuttu rakenteista ja järjestämisestä. Kukaan ei ole nostanut keskusteluun palveluiden käyttäjien mielipidettä asiasta. Käyttäjät haluavat todennäköisesti lähipalveluita ja neuvontaa ja ohjausta palveluviidakossa. On paljon myös erityisryhmiä, jotka tarvitsevat erilaista pohdintaa palveluiden järjestämisessä. On tärkeää kuulla myös ihmisten, käyttäjien näkemyksiä asioiden toteutumisesta, se on avointa kuntademokratiaa.

Terveys- ja sosiaalialan työtä tekevät alojensa ammattilaiset. Kelposuusehtoja kyseisiin töihin ei tule heikentää, jos näin tehdään myös palveluiden laatu tulee kärsimään. Tarvitsemme kuitenkin tulevina vuosina lisää käsiä hoitotyöhön, tämän vuoksi kannatan työperäistä maahanmuuttoa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat